0187/2016 - Nutritional status and eating habits of schoolchildren of Campina Ggrande, Paraíba. Estado nutricional e hábitos alimentares de escolares de Campina Grande, Paraíba.
To evaluate the nutritional status and its association with the eating habits of schoolchildren enrolled in public schools of Campina Grande, Paraíba. This cross-sectional study was conducted with 1081 children aged 5-10 years. Were analyzed height/age (H/A) and body mass index/age (BMI/A) anthropometric indexes, as well as eating habits of schoolchildren. Prevalence of stunting, overweight and obesity of 2.4%, 12.3% and 9.2%, respectively, was found. The H/A z-score showed lower average value (p=0.029) in children who reported almost never eating breakfast (-0.130±1.053 Escore-z) compared to children who have this meal every day or almost every day (0.183±0.912 Escore-z); similar association was observed when consumption of school meals was not performed (p=0.001). For BMI/A, it was observed that children who do all meals had lower average z-score (p=0.034); similar results were observed in relation to the habit of eating breakfast, lower average value was found among children who reported this habit (p=0.029). The nutritional status of schoolchildren is marked by high rates of overweight/obesity. It’s suggested that losses in the nutritional status are related to not consumption of breakfast and school meals.
Estado nutricional e hábitos alimentares de escolares de Campina Grande, Paraíba.
Abstract(resumo):
Avaliou-se o estado nutricional e sua associação com os hábitos alimentares de crianças escolares que frequentam a rede pública de ensino do município de Campina Grande, Paraíba. Estudo transversal, realizado com 1081 crianças de 5 a 10 anos. Analisaram-se os índices antropométricos estatura/idade (E/I) e Índice de Massa Corporal/idade (IMC/I), e os hábitos alimentares dos escolares. Verificaram-se prevalências de déficit de estatura, sobrepeso e obesidade de 2,4%, 12,3% e 9,2%, respectivamente. O E/I apresentou-se com média inferior (p=0,029) nas crianças que indicaram quase nunca tomar café da manhã (-0,130±1,053 Escore-z) em comparação com as crianças que faziam essa refeição todas ou a maioria das vezes (0,183±0,912 Escore-z), associação similar foi observada quando a merenda escolar não era consumida (p=0,001). Para o IMC/I, crianças com hábito de fazer todas as refeições apresentaram menor média (p=0,034); resultado similar foi observado em relação ao hábito de tomar café da manhã em que menor média foi constatada entre as crianças com esse costume (p=0,020). Conclui-se que o estado nutricional dos escolares é marcado por altas taxas de sobrepeso/obesidade. Sugere-se que os prejuízos no estado nutricional estejam relacionados ao não consumo do café da manhã e da alimentação oferecida na escola.
Pedraza, Dixis, Silva, Franciely, Melo, Nadinne, Araujo, Erika, Sousa, Carolina. Nutritional status and eating habits of schoolchildren of Campina Ggrande, Paraíba.. Cien Saude Colet [periódico na internet] (2016/Apr). [Citado em 21/01/2025].
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