2344/2012 - The National Program for School Food according to the views of students attending state schools in Minas Gerais, Brazil
O Programa Nacional de Alimentação Escolar sob a ótica dos alunos da rede estadual de ensino de Minas Gerais, Brasil
Author:
• CAMILO ADALTON MARIANO DA SILVA - Silva, CAM - XXXX, MG - UNIVERSIDADE FEDERAL DE OURO PRETO - <camiloadalton@yahoo.com.br>Co-author(s):
• Noemi Gonçalves de ANDRADE - Andrade, NG - Universidade Federal de Ouro Preto, Escola de Nutrição, Centro Colaborador em Alimentação e Nutrição do Escolar - <cecaneufop@yahoo.com.br>• Anelise Andrade de Souza - Souza, A.A - Universidade Federal de Ouro Preto, Escola de Nutrição, Centro Colaborador em Alimentação e Nutrição do Escolar. - <anelise.souza@ufop.edu.br>
ORCID: https://orcid.org/0000-0002-2408-7054
• Betannya França BARROS - Barros BF - Universidade Federal de Ouro Preto, Escola de Nutrição, Centro Colaborador em Alimentação e Nutrição do Escolar - <cecaneufop@yahoo.com.br >
• Joana Almeida dos REIS - Reis JA - Universidade Federal de Ouro Preto, Escola de Nutrição, Centro Colaborador em Alimentação e Nutrição do Escolar. - <cecaneufop@yahoo.com.br>
• Débora Maria Soares de SOUZA - Souza, DMS; - Universidade Federal de Ouro Preto, Escola de Nutrição, Centro Colaborador em Alimentação e Nutrição do Escolar. - <cecaneufop@yahoo.com.br >
• Margareth da Silva Corrêa - Correa, MS - Universidade Federal de Ouro Preto, Escola de Nutrição, Departamento de Alimentos - <mgcorreaa@yahoo.br>
• Letícia Siqueira Falce PASSOS - Passos LSF - Universidade Federal de Ouro Preto, Escola de Nutrição, Centro Colaborador em Alimentação e Nutrição do Escolar - <cecaneufop@yahoo.com.br>
• Olívia Maria de Paula Alves Bezerra - Bezerra, OMPA - Universidade Federal de Ouro Preto, Escola de Nutrição, Departamento de Nutrição Clínica e Social - <ompab@yahoo.com.br>
ORCID: https://orcid.org/0000-0002-5596-657X
• Élido BONOMO - Bonomo E, - Universidade Federal de Ouro Preto, Escola de Nutrição, Departamento de Nutrição Clínica e Social - <ebonomo@medicina.ufmg.br>
• Luciana Araújo MARQUES - Marques LA - Universidade Federal de Ouro Preto, Escola de Nutrição, Centro Colaborador em Alimentação e Nutrição do Escolar - <luciana.cecane@yahoo.com.br>
Thematic Area:
Não CategorizadoAbstract:
OBJECTIVETo analyse the National Program for School Food according to the views of students attending state schools in Minas Gerais.
METHODS
Cross-sectional study, qualitative and quantitative, with a sample of 1500 students, representative the population of the state schools of Minas Gerais, involving administration of a semi-structured questionnaire. The data were analyzed using simple frequency, mean, standard deviation, Fisher‘s exact test, chi-square test and logistic regression (p<0.05, CI 95%).
RESULTS
The frequency of effective acceptance of Program was 28.8% and effective adhesion to the program was 45.1%. Acceptance of Program was significantly higher among males and students who consumed lower levels of extra-institutional food. The acceptance and the adhesion to Program were significantly higher among the older students and those who reported participating in activities related to nutritional education. In total, 73.5% of the students suggested improvements in school food.
CONCLUSION
Many of the Program principles and guidelines are not being implemented. The acceptance of school food was negatively influenced by the consumption of extra-institutional foods and positively influenced by food and nutritional education activities.